Tervetuloa karjakurssiviikonloppuihin Virroille Monoskylään!
Järjestämme yhdessä Monosen tilan ja Kaisa Määttäsen kanssa kolmipäiväisiä karjakursseja Virroilla. Leirit eroavat hieman toisista
an sen mukaan, millaista karjaa on käytettävissä, voimmeko treenata laitumella ja millaisia keliososuhteita on odotettavissa. Karjaa paimennetaan silti jokaisella leirillä, mutta ohjelmassa voi olla lisäksi maastoilua, lännenratsastusta tai esimerkiksi istuntatunti.
Kaikki leirit sopivat myös täysin vihreille tuleville karjapaimenille, sillä aloitamme jokaisen leirin hevosen ja kuskin siedättämisellä. Karjatyöskentelyn tehtävät katsotaan sopiviksi jokaiselle ratsukolle ja vaikka ryhmässä ratsastetaankin, löytyy jokaiselle ratsukolle sopivaa tehtävää, oli se sitten karjan paimentamista hieman kauempaa tai tiettyjen hiehojen erottelu isommasta porukasta.
Leirit vetää diplomikarjapaimen ja lännenratsastuksen ohjaajaksi opiskeleva Kaisa Määttänen. Kaisa on harrastanut karjanpaimennusta muulillaan vuodesta 2018. Monosen tilalla Virroilla on pidetty lypsykarjaa vuosikaudet ja pienen n 10 lypsävän lauma hiehoineen on leirien ajan paimennuskäytössä lypsyjen ulkopuolella. Leirillä paimennetaan pääasiassa hiehoja, mutta myös lehmien kanssa tehdään rauhallista laiduntyöskentelyä mm erottelun ja siirtojen merkeissä.
Leireille otetaan enintään viisi tallin ulkopuolista ratsukkoa ja mukaan mahtuu yksi tai kaksi kuunteluoppilasta/hevosenhoitajaa. Kurssille osallistutaan omilla ratsuilla, tallilta ei ole mahdollista vuokrata hevosta harjoituksiin. Ensimmäisenä varsinaisena leiripäivänä yksi treeni tehdään ilman hevosia stockmanshippinä, johon myös kuunteluoppilaat ovat tervetulleita.
Ihmisten majoitus
Majoitus järjestetään parin kilometrin päässä leiripaikasta yhteismajoituksessa omilla eväillä. Lähin pizza- ja burgerpaikka on n 10 kilometrin päässä Pohjaslahdella (Wanha Wankka) ja lähin ruokakauppa Virroilla 18 kilometrin päässä. Sauna lämmitetään leirin aikana kaksi kertaa ja näinä iltoina myös palju on käytössä. Saunatuvalla on grillausmahdollisuus sähkögrillillä ja takassa makkaratikussa.
Majoitustiloissa on keittiöt, jääkaapit ja pakastimet omille eväille. Toisessa majoitusrakennuksessa on myös astianpesukone, pyykkikone ja suihku. Kaikki ovat leiriläisten käytettävissä.
Mitään aterioita ei kuulu leirin hintaan.
Ratsujen majoitus
Ratsujen majoitus sisältää karsinapaikan ja heinät. Myös omat heinät voi tuoda, mutta niiden tuominen ei vaikuta leirihintaan. Omia heiniä on säilytettävä trailerissa tai autossa, tallissa säilytystilaa niille ei ole. Tarhausmahdollisuutta ei välttämättä ole, mutta se saattaa onnistua treenien ulkopuolella ratsastuskentällä tai pihan yhden langan sähköttömissä aidoissa yhdessä vuoroista sopien. Hevosenomistajat siivoavat hevostensa lannat kentältä ja muilta alueilta heti tarhauksen päätyttyä. Omia pikatikkulaitumia ei ole mahdollista rakentaa. Hevoset eivät voi olla yötä ulkona.
Hevosten omistajat tutustuvat itse tarhausmahdollisuuksiin, aitoihin ja ottavat huomioon turvallisuusseikat. Tarhaus tapahtuu hevosten omistajien vastuulla ja tämän takia on omistajan vastuulla päättää, soveltuuko aitaus ja ympäristö hevosensa tarhaukseen ja onko se hevoselle ja muille turvallista.
Leireillä suurin osa hevosista on tottunut olemaan karsinoissaan ajan tuntien ulkopuolella ja tallissa on pääosin hyvin rauhallinen meininki
Ratsastajat huolehtivat omien hevostensa hoidosta itse, paitsi varhaiset aamuheinät ja myöhäiset yöheinät voi jättää karsinan oven eteen tallin puolesta annettaviksi. Treenien lomassa heinitämme hevoset itse aamutreenien ja iltapäivätreenien päätteeksi samaan aikaan kun tallin omat hevoset saavat heinänsä (n klo 11-12 ja 17-18). Omistajat siivoavat ratsujensa karsinat ja täyttävät itse hevostensa vesiastiat. Kuivikkeena karsinoissa on turve.
Karjatreenien sisältö
Ratsun ei ole pakko olla vielä ratsastettava, koska harjoituksia voi aivan hyvin tehdä myös käsihevosen kanssa. Kaikkien kanssa aloitetaan muutenkin maastakäsin ja varmistetaan etteivät hevoset pelkää karjaa. Kun ne kulkevat sujuvasti karjan seassa, noustaan yksilölliseen tahtiin ratsaille ja treenataan karjan kanssa tehtäviä liikkeitä sekä karjan kanssa että ilman. Herätellään hevosten karjavaistoja seurailemalla hiehoja ja kun kaikki sujuu tähän asti, aloitellaan erotteluharjoitukset ja karjan kuljettaminen kentällä paikasta toiseen sekä erotteluhäkkiin.
Treenaamme tilanteen mukaan sekä aidatulla ratsastuskentällä että laitumella. Saatamme tilanteen niin vaatiessa siirtää karjaa myös laidunten ja navetan väliä ratsuilla. Koska työskentelemme myös laitumilla, kannattaa huomioida ratsunsa turvallisuus. Suosittelemme joko kengättömyyttä tai nurmihokkeja vahinkojen estämiseksi. Laitumilla kuljetaan pääsääntöisesti käynnissä ja rauhallisessa ravissa. Kaikille hevosille laiduntreeni ei välttämättä sovellu hyvästä siedätyksestäkään huolimatta. Jos näin käy ja hevonen on oman ja muiden turvallisuutensa takia suljettava pois treenistä, ei korvaavaa treeniä järjestetä kentällä.
Vasta leirin alkaessa selviää se, kuinka paljon treenaamme kentällä ja kuinka paljon laitumella, koska siihen vaikuttaa eniten käytettävissä oleva karja ja laidunalueet, jossa karja leirin aikaa laiduntaa. On siis mahdotonta luvata kaikkia treenejä joko kentälle tai laitumelle.
Leirin aikataulu
Leiri alkaa leiriä edeltävänä päivänä saapumalla vapaasti klo 16-21 välillä. Tuona iltana on mahdollista lähteä omatoimiselle maastoreissulle tai ratsastaa kentällä. Tuona iltana ei ole vielä varsinaista leiriohjelmaa, mutta kokemuksemme mukaan hevoset ovat paljon levänneempiä kun ovat jo olleet yön leiripaikassa ja päästään ensimmäisenä varsinaisena leiriaamuna aloittamaan aikataulun mukaisesti heti aamulla.
Leiriohjelma tarkentuu vielä ennen leiriä, mutta ennen ensimmäistä karjatreeniä on teoria karjasta ja paimentamisesta ylipäätään ja ensimmäinen treeni tehdään stockmanshippinä (maastakäsin ilman hevosia) ja hevoset käyvät tutustumassa karjaan maastakäsin.
Ratsujen selkään edetään sen mukaan, miltä meno näyttää. Kokeneet paimenet voivat ratsastaa heti seuraavalla kerralla ja ensikertalaiset aloittavat maasta. Treenit sisältävät myös ranch trailia ja hevosten yleistä maastakäsittelyä, sillä karjahevosten tulee toimia myös maasta esimerkiksi porteilla.
Leiriohjelmaan saattaa kuulua myös rauhallinen maasto, istuntatunti tai muuta vastaavaa. Karjan kokoonpano nimittäin muuttuu joka kesälle ja jopa leirien välillä ja se määrittelee kuinka paljon ja miten voimme treenata karjan kanssa. Leirien pääjuttu on kuitenkin karjanpaimennus käytännössä ja karjan kanssa ollaan yli puolet ratsastuskerroista.
Treenaamme ratsastuskentällä myös kisalajeista penningiä ja teemme yhden pidemmän cattle trail -harjoituksen.
Muita tärkeitä huomioita
Leirille ei voi osallistua vain yhdelle päivälle, varsinkin leirin ensimmäinen kokonainen päivä on tärkeä, koska silloin käymme läpi paimennuksen periaatteita ja tallin tapoja.
Karjakurssit eivät ole varsinaisia ratsastusleirejä siinä mielessä että itse ratsastukseen ei kiinnitetä huomiota. Hevosen ratsastajan tulee olla kokenut ratsastaja ja hallita hevonen kaikissa askellajeissa. Emme odota tiettyä koulu- tai estepuolen tasoa, riittäväksi kokemukseksi kelpaa mainiosti vuosikausien puskailu. Ratsastajat ratsastavat hevosia omien taitojensa ja tyylinsä mukaan. Kokemusta lännenratsastuksesta ei tarvitse olla.
Leirit ovat tarkoitettu täysi-ikäisille.
Ponit ovat tervetulleita, mutta voi olla ettei käytettävissä ole riittävän pientä karjaa, jolloin leirin anti saattaa jäädä ohueksi. Turvallisuussyistä ratsun tulee olla korkeampi kuin paimennettavien nautojen, mutta pienikin ratsu voi toimia isomman ratsun työparina hieman taka-alalla. Välillä käytössämme voi olla puolivuotiaita vasikoita.
Omaa koiraa ei valitettavasti voi ottaa leirille mukaan.
Tilalla asuu omasta takaa hevosia, aaseja ja muuli. Ne voivat olla leirin aikaan joko tarhassa, laitumella tai karsinoissa. Tilalla asuu russeleita, mutta ne ovat leirien aikaan sisällä/hihnassa. Tallissa on tallikissoja. Kissojen takia on järkevää suojata hevosten varusteet, kissat saattavat hyppiä satuloiden päälle.
Leirihevoset majoittuvat tallissa karsinoissa, joista niiden on mahdollista nuuskutella naapurikarsinan hevosta (kaltereiden välistä). Tautiriski on siis olemassa, joten osallistuthan leirille vain täysin terveen hevosen kanssa.
Karjatiloilla on tyypillisesti paljon kärpäsiä, paarmoja ja pieniä verenimijöitä. Ota tämä huomioon kun pakkaat hevoselle tarpeen mukaan torjunta-aineita tai kärpäsloimia.
Maneesia ei ole käytettävissä, joten hyvät sadevarusteet kannattaa ottaa mukaan.
Leiri-ilmoittautumisessa kysytään hevosen pitopaikkatunnusta, se on pakollinen tieto, joten selvitä se hyvissä ajoin.
Monosen tilan tunnus on FI000000727092.
Puhdista ja desinfioi käyttämäsi vaatteet, kengät, hanskat ja hevosesi sekä sen varusteet ennen ja jälkeen leirin, jotta et siirrä tauteja tilalta toiselle. Hevosilla, naudoilla ja ihmisillä on yhteisiä tauteja jotka voivat tarttua. Desinfiointiin käy mainiosti ensin kunnon saippuapesu näkyvän lian irroittaiseksi ja Virkon S jossain kätevässä muodossa. Hevosen puhdistuksessa eriyisesti kaviot ovat tärkeät puhdistaa, samoin traileri. Moni taudinaiheuttaja leviää lannan välityksellä.
Hevosten heinä voi olla joko juuri niitettyä vihreää heinää tai saman kesän esikuivattua.
Satulahuoneessa on tilaa varusteille.
Hevosella voi olla kaksi ratsastajaa, jotka voivat jakaa ratsastukset keskenään, leiri laskutetaan tällöin 320+100e (ratsukko+kuunteluoppilas). Jos leirillä päädytään jakamaan yksi tai useampi tunti kahdeksi pienryhmäksi, voi hevonen osallistua leirihintaan vain toiselle pienryhmätunnille. Jos se osallistuu molemmille, on kyseessä ekstratunti ja siitä maksetaan 30 euroa ohjaajalle paikan päällä. Leirikisoissa hevosella saa osallistua useampi ratsastaja ilman lisämaksua.
Vastuuasiat
Leirille osallistutaan omalla vastuulla ja vakuutuksella, leiriläisiä ei ole vakuutettu järjestäjien puolesta.
Jos karja loukkaantuu harjoituksissa, vastaa tila karjan hoitokuluista. Ohjaaja taas vastaa siitä, että harjoitukset ovat turvallisia. Ratsun loukkaantumisesta missä tahansa tilanteessa vastaa hevosenomistaja. Ota siis jo etukäteen huomioon, sopivatko puitteet omalle ratsullesi.
Jos harjoitusten aikana hevonen pääsee potkaisemaan toista hevosta, vastaavat hevosenomistajat omien hevostensa hoitokuluista. Jos ratsukon leiri keskeytyy tällaisen tilanteen takia, ei leirimaksuja palauteta vaan niitä voi hakea omasta matkavakuutuksesta.
Pihalle parkkeeratut autot ovat niiden omistajien vastuulla, eli jos pihamaalle karkaa esimerkiksi nautoja tai hevosia, jotka vahingoittavat autoja, ovat korjauskulut täysin auton omistajan vastuulla. Sama koskee trailereita, hevosen varusteita ja muuta omaisuutta. Naudat ovat hyvin uteliaita ja saattavat kenenkään huomaamatta tuhota kentän aidalle jätetyn kameran, puhelimen tai kalliin ulkoilutakin. Ei ole väliä sillä mistä syystä eläimet ovat karanneet tai päässeet irti, autojen ja asioiden omistajat vastaavat oman omaisuutensa kolhuista joka tapauksessa.
Leirin hinta
Ratsukko 320 e
Kuunteluoppilas/hevosenhoitaja 100e
Hinnat sisältävät arvonlisäveron.
Hinta sisältää ratsastajan majoituksen, liinavaatteet ja pyyhkeen, saunomisen ja paljun käytön. Ratsu saa karsinapaikan ja heinät. Hinta sisältää myös karjamaksun.
Kuunteluoppilas/hevosenhoitaja saa majoituksen, mahdollisuuden seurata opetusta, osallistua stockmanshippiin ja harjoituksiin maastakäsin ja toki myös rantasaunan ja paljun.
Hinta on sama vaikka osallistuisi lyhyemmäksi aikaa eikä kävisi saunalla. Omien heinien tuonti ei vaikuta leirihintaan.
Ilmoittautuminen on sitova ja pian ilmoittautumisen jälkeen lähetetään sähköpostiin varausmaksu, joka kattaa samalla leirin ohjatun ratsastustoiminnan (laskuttaja on Kaisa Määttänen Tmi). Leiripaikkasi on varma vasta, kun olet maksanut varausmaksun. Loppuosa leiristä (laskuttaa Anu Ylä-Mononen) laskutetaan 6 viikkoa ennen leiriä ja laskun eräpäivä on neljä viikkoa ennen leiriä. Loppuosan tulee olla maksettu ennen leirin alkua.
Kuunteluoppilaista ei peritä varausmaksuja, laskutus tapahtuu 6 viikkoa ennen leiriä, jolloin laskun eräpäivä on 4 viikkoa ennen leiriä.
Laskun maksamattajättäminen ei ole peruutus, eli peruutuksista on ilmoitettava aina kirjallisesti.
Peruutusehdot
Varausmaksua ei palauteta minkään esteen sattuessa, mutta jos olet estynyt tulemasta leirille voit itse myydä leiripaikkasi jollekin muulle. Ilmoita välittömästi järjestäjille muutokset osallistujissa kirjallisesti.
Emme siis palauta maksettuja leirimaksuja lääkärintodistusta tai eläinlääkärintodistustakaan vastaan, korvauksia voi sairastapauksissa yrittää hakea omasta matkavakuutuksesta.
Aiemmin kuin 28 päivää ennen leiriä tehdystä peruutuksesta emme laskuta leirin loppusummaa tai jos sait jo laskun, voit jättää sen maksamatta. Peruutuksesta on kuitenkin aina ilmoitettava kirjallisesti erikseen.
Alle 28 päivää ennen leirin alkua tehty peruutus laskutetaan täysimääräisenä.
Jos leiri keskeytyy jostakin Monosen tilasta riippumattomasta syystä, leirimaksua ei palauteta eikä käyttämättä jääneitä leiripäiviä voi rästiä toisen leirin aikana tulevaisuudessa.
Voit itse myydä leiripaikkasi jollekin toiselle.
Yhteystiedot ja ilmoittautuminen:
Ilmoittautumislomake https://forms.gle/wPZWGn1ExUo6WRbS9
Leirin ohjaajana on Kaisa Määttänen
040-773 4443
rosamiii@gmail.com
Muut Leirijärjestelyt:
Monosen tila / Anu Ylä-Mononen
Puh. 040-7426496
email: hevostenlaakso10@gmail.com
https://monoska.fi/
Leiripaikan osoite Moksuntie 148, 42850 Virrat (Pohjaslahti). Navigaattori vaihtaa osoitteen Salmensuuntieksi, mutta sekin tuo ihan oikeaan paikkaan. Majoitus sijaitsee n 2 km päässä tallista, liikkuminen näiden välillä omilla autoilla/kimppakyydeillä tai kävellen.