Kesän 2024 karjaleiri-info!

Karjakurssit Virroilla 2024!
Tervetuloa karjakurssiviikonloppuihin Virroille Monoskylään!


Järjestämme kolme samansisältöistä karjaviikonloppua Virroilla Monosen tilalla. Voit osallistua yhteen tai vaikkapa kaikkiin, olit sitten ihan aloittelija tai jo kokeneempi karjanpaimentaja. Leirit vetää karjanpaimennusta vuodesta 2018 harrastanut ja nyt Cowboy-koulutusohjelmasta valmistuva Kaisa Määttänen.


Kummallekin leirille otetaan neljä tallin ulkopuolista ratsukkoa ja mukaan mahtuu 1-2 kuunteluoppilasta/hevosenhoitajaakin.


Majoitus järjestetään parin kilometrin päässä leiripaikasta yhteismajoituksessa omilla eväillä. Tosin on myös mahdollista käydä autolla kylillä hakemassa pitsaa (Pohjaslahti 10 km tai Virrat 18 km). Leirin viimeisen illan päivällinen kuuluu leirin hintaan.


Kurssille osallistutaan omien ratsujen kanssa, tallilta ei ole mahdollista vuokrata hevosta.

Leiriläisiä hemmotellaan sekä perjantaina että lauantaina rantasaunalla että ulkoporeammeella. Hevosten ja muulien majoitus sisältää karsinapaikan ja heinät. Tarhaus onnistuu treenien ulkopuolella ratsastuskentällä- yhdessä sopien vuoroista.


Viikonloppujen aikana tutustutaan karjaan ja paimennukseen teoriassa ja käytännössä. Viikonloppu sisältää  neljä treeniä yhdessä karjan kanssa, yhden maastoreissun ja karjan hakua laitumelta lypsylle ja vientiä takaisin laitumelle. Päivät ovat toiminnantäyteisiä, joten eväiksi kannattaa varata jotakin nopeasti mikrotettavaa.


Ratsun ei ole pakko olla vielä ratsastettava, koska harjoituksia voi aivan hyvin tehdä myös käsihevosen kanssa. Kaikkien kanssa aloitetaan muutenkin maastakäsin ja varmistetaan etteivät hevoset pelkää karjaa. Kun ne kulkevat sujuvasti karjan seassa, noustaan yksilölliseen tahtiin ratsaille ja treenataan karjan kanssa tehtäviä liikkeitä sekä karjan kanssa että ilman. Herätellään hevosten karjavaistoja seurailemalla hiehoja ja kun kaikki sujuu tähän asti, aloitellaan erotteluharjoitukset ja karjan kuljettaminen kentällä paikasta toiseen sekä erotteluhäkkiin.

Vasikoiden ja hiehojen kanssa treenaamme aidatulla ratsastuskentällä. Lehmiä noudetaan laitumelta ihan hiekkateitä pitkin. Treenit sisältävät myös vasikoiden/hiehojen haun ratsain niiden laitumilta. Ratsuille on syytä varata nurmihokit matkaan.


Oman hevosensa omistajat hoitavat itse, paitsi aamu- ja yöheinät voi jättää karsinan eteen annettaviksi. Omistajat täyttävät itse hevostensa vesiastiat karsinoissa ja huolehtivat karsinansiivouksesta.

Leirit aloitetaan torstaina saapumalla vapaassa ajassa. Kun on majoittauduttu, aloitellaan kevyellä maastoreisulla. Perjantaina ohjelma sisältää työskentelyä maastakäsin ja tutstumista karjaan.

Lauantaina aamupäivällä jatketaan siitä, mihin perjantaina jäätiin ja käydään sen jälkeen rennosti maastoilemassa porukalla. Iltapäivällä haemme karjan laitumelta lypsylle ja lypsyn ajan teemme toisen karjatreenin kentällä. Lypsyn jälkeen lehmät käydään palauttamassa ellei sitten sade yllätä jolloin ne jäävätkin navetalle yöksi.

Sunnuntaina aamupäivällä treenataan taas karjan kanssa ja jos taitoa riittää, teemme lopuksi kilpailuharjoitukset ihan virallisten sääntöjen mukaan. Leirihommat saadaan varmaankin päätökseen kolmeen mennessä.


Ennen leiriltälähtöä leiriläiset siivoavat vielä majoitustilat ja oman hevosensa karsinan.


Muita tärkeitä huomioon otettavia asioita


Omaa koiraa ei valitettavasti voi leirille ottaa mukaan.


Tilalla asuu omasta takaa hevosia ja muuleja. Tallilla saattaa olla siitostammat työssään, joten leiriläiset pitävät huolen etteivät omat hevoset pääse kosketuksiin tammojen kanssa eikä tammoja saa käydä koskettelemassa muutenkaan, jotta minimoisimme tautiriskin ja vältämme emän stressiä.


Leirihevoset majoittuvat tallissa karsinoissa, joista niiden on mahdollista nuuskutella naapurikarsinan hevosta (kalterit välissä). Emme siis voi poistaa tautiriskejä täysin kun hevoset asuvat vierekkäisissä karsinoissa ja haistelevat samaa talli-ilmaa, joten osallistuthan leirille vain täysin terveen hevosen kanssa.

Ota huomioon, että karjaleiri pidetään karjatilalla, joten tilalla on paljon kärpäsiä, paarmoja ja muita kuppaajia. Varustaudu siis riittävillä torjunta-aineilla ja huolehdi ettei hevosesi hermostu harjoitusten aikana ötököihin, eli lisää siihen riittävät hyönteisenkarkotteet tavalla tai toisella. Sateisella kelillä varaudu itse sadevarusteilla, maneesia tallilla ei ole.

Huom! Ennen leirille tuloa ota selville oman hevosesi tallin pitopaikkatunnus ja ilmoita se Anulle ennen leiriä tai viimeistään leirillä.

Monosen tilan pitopaikkatunnus on FI000000727092 ja voit ilmoittaa sen vastaavasti omalle tallinpitäjällesi tai merkitä tiedon tarvittavaan rekisteriin. Tämä ilmoitus on omalla vastuullasi, mutta Anun on merkittävä omaan kirjanpitoonsa kaikki tilalla vierailevat hevoset, paikka mistä ne tulivat ja paikka mihin ne menevät leirin jälkeen.


Leirihinnat per viikonloppuleiri

Ratsukko 300 e
Kuunteluoppilas/hevosenhoitaja 100e

Hinnat sisältävät arvonlisäveron.


Ratsukon hinta sisältää majoituksen yhteismajoituksessa omilla eväillä, rantasaunan, ulkoporepaljun ja tietenkin opetuksen. Hevonen saa karsinapaikan ja heinät ja hinta sisältää myös karjamaksun. Jos hevoselle halutaan tuoda oma heinä, se toki käy, mutta leirin hinta on kuitenkin sama.

Kuunteluoppilaan hinta sisältää yhteismajoituksen omilla eväillä, opetuksen seuraamisen ja tottakai rantasaunan ja paljun.

Hinta on sama vaikkei ottaisi koko pakettia ja muitakaan säätöjä ei hinnan tai muunkaan suhteen tehdä.


Ilmoittautuminen on sitova ja siinä yhteydessä maksetaan 100e osuus maksusta.. Loppuosa leirimaksusta maksetaan 2 viikkoa ennen (lasku)


Yhteystiedot ja ilmoittautuminen:

Leirin opettajana Kaisa Määttänen


Muut Leirijärjestelyt:
Monosen tila / Anu Ylä-Mononen
Puh. 040-7426496
email: hevostenlaakso10@gmail.com
https://monoska.fi/

Leiripaikan osoite Moksuntie 148, 42850 Virrat (Pohjaslahti). Navigaattori vaihtaa osoitteen Salmensuuntieksi, mutta sekin tuo ihan oikeaan paikkaan. Majoitus sijaitsee n 2 km päässä tallista, liikkuminen näiden välillä omilla autoilla/kimppakyydeillä. 

Monosen tila  Monoskylä, Virrat

P. 040-7426496 Anu Ylä-Mononen

hevostenlaakso10(at)gmail.com

LY: 1138805-5